Kose G. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede)), Türkyılmaz Z., Demey A., Güçlü A.
Bu proje, şeker ve katkı maddeleri açısından zengin olan cocostar ürününün, doğal içeriklerle tasarlanmış,
sağlıklı bir versiyonunu geliştirmeyi amaçlamaktadır. Özgün değeri, rafine şeker, katkı maddesi ve yapay
tatlandırıcı kullanmadan, sağlıklı bir alternatif olmasıdır. Proje kapsamında geliştirilecek olan ürün; hindistan
cevizi, organik hurma suyu, bitter çikolata, badem unu ve hindistan cevizi yağı gibi doğal içeriklerle formülize
edilmektedir. Hindistan cevizi dolgulu ve dış katmanı bitter çikolatadan olan bu ürün, özellikle rafine şeker
tüketmekten kaçınan bireyler için tatlı ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir alternatif olacaktır. Projenin yöntemi;
besin içeriklerinin uyumu, lezzet analizi, ürün formülasyonunun geliştirilmesi ve kör tadım testleriyle revize
edilerek tarifin optimize edilmesini kapsamaktadır. Bu süreçte, organik hurma suyu doğal tatlandırıcı olarak
kullanılacak ve “cocostar” içerisindeki şeker ve glukoz şurubuna sağlıklı bir alternatif olacaktır. Yüksek kakao
oranlı bitter çikolata ile çikolata ihtiyacı karşılanacaktır. Kör tadım yapan tüketici geri bildirimi doğrultusunda belirli
aralıklarla reformülasyona gidilecektir. Ayrıca, ürünün besin değerlerinin (karbonhidrat, protein, dengesi) analiz
edilmesi ve enerji dengesinin orijinal “cocostar”a kıyasla optimize edilmesi, projenin temel araştırma
adımlarındandır. Projenin yönetimi, belirlenen takvime uygun olarak, bileşenlerin tedariki, formülasyon geliştirme,
analiz ve reformülasyon adımlarından oluşmaktadır. Bu projenin yaygın etkisi, özellikle rafine şeker ve katkı gıda
tüketiminden kaçınan bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını desteklemek ve sürdürülebilir gıda sektörüne
katkıda bulunmaktır.