Sağlıklı Hindistan Cevizi Atıştırmalığı


Kose G. (Danışman (Yürütücü Gerçek Kişi Olan Projede)), Türkyılmaz Z., Demey A., Güçlü A.

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Proje Grubu: Tıp Sağlık
  • Projenin Yürütüldüğü Birim: Sağlık Bilimleri Fakültesi
  • Başlangıç Tarihi: Mayıs 2025
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2025

Özet

Bu proje, şeker ve katkı maddeleri açısından zengin olan cocostar ürününün, doğal içeriklerle tasarlanmış,

sağlıklı bir versiyonunu geliştirmeyi amaçlamaktadır. Özgün değeri, rafine şeker, katkı maddesi ve yapay

tatlandırıcı kullanmadan, sağlıklı bir alternatif olmasıdır. Proje kapsamında geliştirilecek olan ürün; hindistan

cevizi, organik hurma suyu, bitter çikolata, badem unu ve hindistan cevizi yağı gibi doğal içeriklerle formülize

edilmektedir. Hindistan cevizi dolgulu ve dış katmanı bitter çikolatadan olan bu ürün, özellikle rafine şeker

tüketmekten kaçınan bireyler için tatlı ihtiyacını karşılamayı amaçlayan bir alternatif olacaktır. Projenin yöntemi;

besin içeriklerinin uyumu, lezzet analizi, ürün formülasyonunun geliştirilmesi ve kör tadım testleriyle revize

edilerek tarifin optimize edilmesini kapsamaktadır. Bu süreçte, organik hurma suyu doğal tatlandırıcı olarak

kullanılacak ve “cocostar” içerisindeki şeker ve glukoz şurubuna sağlıklı bir alternatif olacaktır. Yüksek kakao

oranlı bitter çikolata ile çikolata ihtiyacı karşılanacaktır. Kör tadım yapan tüketici geri bildirimi doğrultusunda belirli

aralıklarla reformülasyona gidilecektir. Ayrıca, ürünün besin değerlerinin (karbonhidrat, protein, dengesi) analiz

edilmesi ve enerji dengesinin orijinal “cocostar”a kıyasla optimize edilmesi, projenin temel araştırma

adımlarındandır. Projenin yönetimi, belirlenen takvime uygun olarak, bileşenlerin tedariki, formülasyon geliştirme,

analiz ve reformülasyon adımlarından oluşmaktadır. Bu projenin yaygın etkisi, özellikle rafine şeker ve katkı gıda

tüketiminden kaçınan bireylerin sağlıklı beslenme alışkanlıklarını desteklemek ve sürdürülebilir gıda sektörüne

katkıda bulunmaktır.